نوشتن با مداد برای کودکان چه مزیتی دارد؟

فایده نوشتن با مداد برای کودکان
()

با مداد، کودک در حال آزمایش بوده و چیزی را امتحان می‌کند که ممکن است در نهایت موفقیت‌آمیز نباشد. او آزاد است آنچه را که با مداد می‌نویسد، به سادگی پاک کند و در نتیجه یک شروع تازه و مجدد به خود بدهد. از این گذشته، آنچه انجام داده است با سنگ یا جوهر نوشته نشده است.

کودک شما با مداد می‌تواند:

  • از هر زاویه‌ای که دوست دارد بنویسد و به‌مرورزمان زاویه درست نوشتن را یاد بگیرد.
  • نگران پس دادن جوهر به صفحات دفتر یا لکه دار شدن دست، لباس و هر چیز دیگر نباشد.
  • سریعاً تکالیف خود را به پایان برساند چرا که مداد دوره خشک شدن ندارد.
مزایای نوشتن با مدادتقویت عملکرد ذهن
بالا رفتن تمرکزافزایش مهارت‌های حرکتی کودک
پاک شدن آسان نوشته‌هاحرکت آزادانه و عدم نگرانی از لکه
نوشتن به عنوان ابزاری برای تفکرتوسعه خلاقیت و ابتکار
ارزان‌تر بودن نسبت به خودکارآسان‌تر بودن نوشتن برای مبتدیان
حفظ شخصیت و احساسات کودکایجاد عادت‌های مثبت نوشتن

به نظر می‌رسد با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، رفته‌رفته نوشت افزارها در ذهن افراد و به ویژه کودکان کم‌رنگ و کم‌رنگ‌تر می‌شوند. با مجازی شدن بسیاری از کلاس‌ها و ورود تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها، توجه کودکان بیشتر بر کیبوردها معطوف شده و از آن جایی که بزرگ‌ترها در خانه اکثراً به جای مداد، از خودکار استفاده می‌کنند، شاید استفاده از مداد برای کودکان خیلی ضروری به نظر نرسد. اما مزایای نوشتن با مداد چیست؟ در این مقاله همراه با ما باشید تا به شما بگوییم چرا از کودکی آن‌قدر به ما اصرار می‌کردند که با مداد بنویسیم!

 

 

اهمیت نوشتن با قلم و مداد

نوشتن با خودکار معنای ماندگاری، تعهد، اتمام و اطمینان را می‌دهد. برعکس آن، نوشتن با مداد نشانگر آزمایش، احتیاط، عدم اطمینان و احساس آزادی و خلاقیت است.

با مداد، کودک در حال آزمایش بوده و چیزی را امتحان می‌کند که ممکن است در نهایت موفقیت‌آمیز نباشد. او آزاد است آنچه را که با مداد می‌نویسد، به سادگی پاک کند و در نتیجه یک شروع تازه و مجدد به خود بدهد. از این گذشته، آنچه انجام داده است با سنگ یا جوهر نوشته نشده است.

با این حال به صورت سیستماتیک‌تر، بیایید به دلایل مختلفی که می‌تواند انتخاب یک “زندگی مدادی” برای کودک به نسبت خودکار و کیبورد منطقی‌تر به نظر برسد، نگاه کنیم:

1- نوشتن با مداد، عملکرد ذهن کودک را تقویت کرده و سبب افزایش قوه تخیل می‌شود.

با یک مثال آغاز می‌کنیم. دوران دانش آموزی یا حتی دانشجویی خود را به یاد آورید. زمانی که در هم و خط خطی گوشه و کنار دفترتان صحبت‌های استاد را نوت برداری می‌کردید. به نظر شما آن نوشته‌ها شب امتحان بیشتر در ذهن شما نمی‌ماند؟ تا اگر می‌خواستید خیلی تمیز و مرتب آن‌ها را در گوشی خود پشت سر هم تایپ کنید؟

واقعیت این است که، با نوشتن هر چیزی بر روی کاغذ، کلمات هر چقدر هم در هم و خط خطی باشند، به شیو‌ه متفاوتی نسبت به زمانی که تایپ می‌شوند، جریان دارند. شاید دقت کمتر باشد اما تخیل بیشتری در کار وجود دارد. جملات عوض اینکه پشت هم جمع شوند در یک صفحه پخش شده و ذهن ما را به چالش می‌کشانند. این قضیه درباره کودکان نیز صدق می‌کند. نوشته‌ای که روی کاغذ است خیلی بیشتر در ذهن کودک می‌ماند.

در مجله روان‌شناسی تجربی Acta Psychologica مطلبی تحت عنوان “تأثیر تمرین نوشتن بر تشخیص حروف در کودکان پیش دبستانی: مقایسه بین دست خط و تایپ” منتشر شده است

A large body of data supports the view that movement plays a crucial role in letter representation and suggests that handwriting contributes to the visual recognition of letters. If so, changing the motor conditions while children are learning to write by using a method based on typing instead of handwriting should affect their subsequent letter recognition performances. In order to test this hypothesis, we trained two groups of 38 children (aged 3–5 years) to copy letters of the alphabet either by hand or by typing them. After three weeks of learning, we ran two recognition tests, one week apart, to compare the letter recognition performances of the two groups. The results showed that in the older children, the handwriting training gave rise to a better letter recognition than the typing training.

ترجمه متن بالا:

حجم وسیعی از داده ها از این دیدگاه حمایت می کند که حرکت نقش مهمی در نمایش حروف ایفا می کند و نشان می دهد که دست خط به تشخیص بصری حروف کمک می کند. در این صورت، تغییر شرایط حرکتی در زمانی که کودکان در حال یادگیری نوشتن با استفاده از روشی مبتنی بر تایپ به جای دست‌نویس هستند، باید بر عملکرد تشخیص حروف بعدی آنها تأثیر بگذارد. به منظور آزمون این فرضیه، ما به دو گروه 38 کودک (3 تا 5 ساله) آموزش دادیم تا حروف الفبا را با دست یا با تایپ کردن آنها کپی کنند. پس از سه هفته یادگیری، برای مقایسه عملکرد تشخیص حروف دو گروه، دو آزمون تشخیص را به فاصله یک هفته اجرا کردیم. نتایج نشان داد که در کودکان بزرگتر، آموزش دستخط باعث تشخیص بهتر حروف نسبت به آموزش تایپ شد.

مزایای نوشتن با مداد

“ویرجینیا برنینگر” از روان‌شناس‌های معروف دانشگاه واشینگتن، بر روی کودکان هفت تا دوازده سال (کلاس اول تا پنجم) تحقیقاتی انجام داد و نتیجه گیری کرد که استفاده از مداد و کیبورد، باعث درگیری بخش‌هایی مرتبط اما متفاوت از مغز کودکان می‌شود. همچنین عنوان کرد، کودکانی که با مداد می‌نویسند تکالیف خود را عموماً سریع‌تر و با اشتیاق بیشتری انجام می‌دهند.

“نوشتن راهی است که انسان یاد می‌گیرد باید به چه چیزهایی فکر کند، نوشتن با قلم (ترتیب دهی به ضربات)، بخش تفکر ذهن انسان را درگیر می‌کند.” – برنینگر

2- بالارفتن تمرکز

شاید شما هم این‌جوری باشید هنگامی که آشفته هستید، روی یک کاغذ شروع کنید به خط خطی کردن و با این کار ذهن خود را آرام کنید. خب در واقع این موضوع از لحاظ علمی دلیل منطقی ندارد، اما کاری مانند خط خطی کردن و اصلاً نوشتن چیزی روی کاغذ وقتی ذهن خسته است به متمرکز ماندن ذهن کمک می‌کند و به انسان احساس آرامش بیشتری می‌دهد.

همچنین خط خطی کردن، برخی از فشارهای وارد شده به مغز در زمانی که مثلاً کودک مدت‌ها در مدرسه مشغول یادگیری بوده و مدت زیادی روی موضوعی تمرکز کرده است را کاهش می‌دهد و مغز کمی بیشتر می‌تواند بر روی یک موضوع متمرکز باشد.

3- افزایش مهارت‌های حرکتی کودک

تا اینجا مزایای نوشتن با مداد را در مقایسه با کیبورد گفتیم. حال اگر بخواهیم مداد را با خودکار مقایسه کنیم، باید بگوییم مداد از خودکار بزرگ‌تر است. نگه داشتن مداد بزرگ‌تر برای دستان کوچک بسیار آسان‌تر است، زیرا مهارت‌های حرکتی و عضلات دست را به خوبی توسعه می‌دهد. علاوه بر این، استفاده از مداد در سنین کودکی به شما کمک می‌کند تا روش مناسبی را برای نگه داشتن مداد برای فرزندتان در نظر بگیرید که این می‌تواند در آینده تأثیر زیادی روی دست خط کودک داشته باشد.

4- مداد به راحتی پاک می‌شود!

واضح و مبرهن است که یکی از اصلی‌ترین دلایلی که آموزگاران از بچه‌ها به خصوص سال اولی‌ها می‌خواهند که با مداد بنویسند و نه خودکار، این است که مداد به راحتی پاک می‌شود.

بچه‌ها در ابتدای یادگیری ممکن است، کند باشند و غلط‌های املایی فراوانی در دفتر مشقشان موج بزند. اگر قرار بود که همه کلماتی را که غلط می‌نوشتند خط بزنند:

  • دفترشان به سرعت پر می‌شد،
  • نظم و انضباط دفترشان از بین می‌رفت و دیگر تمیزی دفتر برایشان بی معنا می‌شد،
  • با پاک کردن غلط‌ها، درست آن کلمه بیشتر در ذهن کودک می‌ماند. چه بسا خط زدن سریع آن شاید باعث شود خیلی در ذهنش نماند که کدام غلط بود. کلمه خط خورده جلوی چشم کودک است و چه بسا کودک به دیدن کلمه غلط عادت کرده و باز هم اشتباه خود را تکرار می‌کند،
  • و شاید دیگر کودک فرصتی برای شروع دوباره نمی‌دید و اعتماد به نفس خود را از دست می‌داد.

به خاطر همین، معلمان اصرار دارند که کودکان در سنین ابتدایی از مداد و پاک کن استفاده کنند.

مزایای نوشتن با مداد 2

سایر مزایای نوشتن با مداد

همان‌طور که گفتیم، بخش اعظمی از اهمیت مداد در سادگی آن است. مداد راحت‌تر از خودکار یا حتی کیبورد است. کودک شما با مداد می‌تواند:

  • از هر زاویه‌ای که دوست دارد بنویسد و به‌مرورزمان زاویه درست نوشتن را یاد بگیرد.
  • نگران پس دادن جوهر به صفحات دفتر یا لکه دار شدن دست، لباس و هر چیز دیگر نباشد.
  • سریعاً تکالیف خود را به پایان برساند چرا که مداد دوره خشک شدن ندارد.

و در نهایت توجه داشته باشید که مدادها ارزان‌تر هستند. باید این حقیقت را در نظر بگیرید که بچه‌ها خیلی راحت وسایل خود را می‌اندازند یا جایی جا می‌گذارند و آن‌ها را گم می‌کنند، بنابراین شما دیگر خیلی نگران از دست دادن یک مداد ارزان نخواهید بود.

گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست که نوشتن با خودکار، نیازمند تکنیک و مهارت بیشتری است. برای یک فرد مبتدی، نوشتن با مداد خیلی ساده‌تر خواهد بود تا یک خودکار.

سخن آخر

کلماتی که کودک شما به روی کاغذ می‌آورد، بزرگ و کوچک بودن آن‌ها، پررنگ یا کم رنگ بودنشان، کشیدگی و … همه و همه نشان دهنده احساسات و شخصیت کودک شما است. بگذارید کودکتان با نوشتن دوست باشد، از همان ابتدا به او مداد و کاغذ بدهید تا عادت کند. چون همان‌طور که در این مقاله به مزایای نوشتن با مداد اشاره شد، مداد می‌تواند خلاقیت کودک شما را بالا ببرد و مغز کودک را سالم نگه می‌دارد. مداد به راحتی پاک می‌شود و ارزان قیمت است، دست خط کودکتان را بهبود می‌بخشد و در یک کلام، سبب رشد و شکوفایی کودک شما می‌شود.

نظر شما درباره این محتوا چیه؟

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

‫4 نظر

  • سهیلا گفت:

    به نظر شما آیا استفاده از مداد در یادگیری کودکان، حتی در عصر دیجیتال، همچنان ضروری است؟ یا اینکه تبلت‌ و موبایل می‌تونه جایگزین خوبی باش؟ دوست دارم نظر شما رو بدونم.

  • محسن محمدیان گفت:

    من اصن یادمه که ما تا آخر دبستان حسرت خودکار دست گرفتن داشتیم زمان خودمون و تمام تکلیفامون رو با مداد مینوشتیم ، حالا البته نمیدونم تغییر کرده داستان یا خیر

    • minad گفت:

      دقیقا 🙂
      نمیدونم حالا به اون سختی که به ما میگرفتن هست یا نه
      ولی تو سال های اولیه ابتدایی هنوز هم بچه ها باید از مداد استفاده کنن